PRIX D’EXCELLENCE 2016

Voor de foto’s van FIABCI Nederland 2016 Prix d’Excellence Awards ga naar onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/fiabci.nederland/photos/?tab=album&album_id=1229510240432390

De FIABCI Awards werden voor het eerst uitgereikt in 1992. De afgelopen 25 jaar kregen honderden projecten een Internationale FIABCI Prix d’Excellence Awards. Om internationaal deel te nemen worden de nationale genomineerden uitgenodigd om zich in te schrijven.

Om de FIABCI Prix d’Excellence Awards Internationaal en Nederland op de kaart te zetten, zal FIABCI Nederland in 2016 de Nederlandse Awards uitreiken aan het meest uitmuntende project binnen zijn categorie. De regels en criteria te beoordelen zijn vergelijkbaar met die van de FIABCI Prix d’Excellence Internationaal. Van de in totaal 14 categorieën waarbinnen de Awards worden uitgereikt zijn er 6 Nederlandse genomineerden voor 4 categorieën:

Environmental (rehabilitation/conservation
Project dat zich aanpast aan een omgeving of instandhouding van bestaande milieu. Bijvoorbeeld Ex-mijnbouw land, vervuilde rivier, land opvulling, land dat ernstig is aangetast door industrieel gebruik, moerassen vernietigd door ontbossing of dergelijke beschadigd land.
De Ceuvel, Amsterdam. Circulaire broedplaats en zuiverend park ‘De Ceuvel’

Heritage (restoration/conservation
Herstel of behoud van de oude gebouwen, die zijn aangewezen door de bevoegde autoriteiten voor instandhouding van het erfgoed.
Cereol Fabriek, Utrecht
De Hallen, Amsterdam

Hotel
Hotel of service appartementen, die strikt worden geëxploiteerd als hotel, enz.
W Hotel, Amsterdam

Public infrastructures / amenities
Project uitsluitend gefinancierd en ontwikkeld door openbare financiering van bijv. overheidsgebouwen, ziekenhuizen, wegen, bruggen, luchthavens, stadions enz.
Paleisbrug, ’s Hertogenbosch
Parkeergarage Kustwerk, Katwijk

Alleen de nationale Prix d’Excellence Award winnaars kunnen deelnemen aan FIABCI Prix d’Excellence International Awards. Dit is om ervoor te zorgen dat alleen hoogwaardige projecten zullen worden voorgelegd aan de internationale jury om de wereldwijde concurrentie op gebied van topkwaliteit in design en architectuur te bevorderen. De prijsuitreiking zal op 3o september in Nederland plaatsvinden en de datum voor indiening van registratieformulier voor de FIABCI Prix d’Excellence International Awards is 31 oktober 2016. De internationale awards worden in mei 2017 in op het wereldcongres van FIABCI in Andorra uitgereikt

Algemene Informatie:

De Prijs: wordt uitgereikt in de verschillende categorieën aan het meest uitmuntende project welke is beoordeeld op zijn afzonderlijke eigenschappen in termen van design, esthetiek, functionaliteit, bijdrage aan de gebouwde omgeving en de samenleving in het algemeen. De Prijs vertegenwoordigt een uitstekende prestatie die ontwikkelaars, professionals en eigenaren van onroerend goed willen bereiken. Het verleent de winnaar het recht het logo van de felbegeerde Award, welke wereldwijd wordt erkend, te gebruiken in het gehele internationale netwerk.

De Jury: een panel dat zal bestaan uit onderscheidende vastgoedprofessionals en deskundigen in Nederland. De jury voor de Prix d’Excellence 2016 uitgereikt in Nederland bestaat uit de volgende heren:

Voorzitter: Sjoerd Soeters (1947, Nes op Ameland) vestigde zich in 1979 als zelfstandig architect in Amsterdam. Samen met Jos van Eldonk geeft hij nu leiding aan Soeters Van Eldonk architecten in hartje Amsterdam. Sinds begin jaren negentig is het bureau zich steeds meer gaan bezighouden met stedebouw. Waterfronten, de metamorfose van desolate havengebieden tot succesvolle woonlocaties, levendige stedelijke centra met een maximale mix van functies, en herontwikkeling van industriële gebieden zijn voorbeelden van het brede scala aan activiteiten van Soeters Van Eldonk architecten. Stedelijke structuren, in het bijzonder de openbare ruimte van de stad, wordt als belangrijker beschouwd dan de afzonderlijke gebouwen. De werkwijze neemt dan ook de stadsplattegrond als uitgangspunt, is onderzoekend naar de geschiedenis en komt stapsgewijs in overleg met betrokkenen tot voorstellen, samengevat als “dialogue with people and places”. Bekende gebouwen van Sjoerd Soeters zijn Circus Zandvoort, het Helicon-Ministerie gebouw in Den Haag, de Piramides in Amsterdam, kasteel Leliënhuyze in Haverleij, Den Bosch, het Stadhuis van Zaanstad, het Provinciehuis van Leeuwarden, het eigen kantoor in Amsterdam, en een aantal bijzondere huizen in Haarlem-Zuid en Bergen (NH). Bekende stedebouwkundige projecten zijn onder meer het Java-eiland in Amsterdam, de Resident in Den Haag, Mariënburg in Nijmegen, Sluseholmen in Kopenhagen, Inverdan in Zaandam, Holland Park in Diemen, winkelgebied Oostpoort in Amsterdam en Haverleij bij Den Bosch.

Adjiedj Bakas (1963) is eigenaar van Trend Office Bakas bv en Bakas Books bv. Hij studeerde Nederlands, met als specialisatie Communicatiekunde, aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen in 1987 werkte hij o.a. bij NOS en KLM. Van communicatieadviseur, gespecialiseerd in moeilijke boodschappen in de crisisjaren ’80 van de vorige eeuw (“slecht nieuws goed gebracht”), ontwikkelde hij zich tot “trendwatcher des vaderlands” (Managementboek.nl). Zijn motto is: “Alleen tegenwind brengt een vlieger omhoog.”  Bakas schrijft boeken, geeft ongeveer 200 trendlezingen per jaar en is een veelgevraagd gast in de media. De boeken die hij uitbracht verschenen in het Engels, Nederlands, Duits, Zweeds, Noors, Chinees en Portugees. Volgens het blad Fonds.nl, voor financiële professionals, is hij een van de 30 invloedrijkste mensen in de financiële industrie. Het NIMA, de brancheorganisatie van marketeers, stelde dat hij de invloedrijkste trendwatcher onder marketeers is. Zakenblad Management Team noemt hem een van de 25 creatiefste Nederlanders en hij staat in de top 100 van meest invloedrijke mediapersoonlijkheden. In 2009 werd Bakas verkozen tot Trendwatcher van het Jaar.  Het jaar ervoor werd hij Zwarte Zakenman van het Jaar. Hij staat al jaren in de top-10 van meest geboekte sprekers van Nederland.

Shyam Khandekar, Met bijna 40 jaar ontwerpervaring in multidisciplinaire, complexe ontwerpopgaven in Europa en India, verdeelt Shyam Khandekar zijn tijd over projecten in Nederland en India. Hij leidt verschillende disciplinaire internationale ontwerp teams.

Zijn projecten zijn in de loop der jaren met verschillende nationale en internationale ontwerp prijzen bekroond. Shyam Khandekar geeft wereldwijd regelmatig lezingen aan universiteiten  en conferenties over het leefbaar maken van onze steden. Hij was de oprichter en directeur van het succesvolle Nederlandse Bureau Khandekar Stadsontwerp en Landschapsarchitectuur dat is voortgezet onder de naam BDP.Khandekar. Shyam Khandekar leidde het bureau vanaf de oprichting in 1988 tot 2012. Van 2008 tot 2012 was hij tevens directielid van het internationaal opererende BDP. In 2010 richtte hij een studio in India op voor BDP, dat hij leidde van 2010 tot 2012. De Indiase studio won met hem als artistiek leider belangrijke ontwerpprijsvragen zoals de IIT Campus in Mandi en Jodhpur. Shyam zet zich op gepassioneerde wijze in voor de leefbaarheid van steden voor alle inwoners en is zeer geïnteresseerd in de relatie tussen de steden en het landschap waarop ze zijn gebouwd. Van zijn geesteskind, het internationale tijdschrift MY LIVEABLE CITY, was hij medeoprichter. Als inhoudelijk directeur/ redacteur, ziet hij het tijdschrift als een bron van informatie, inspiratie en educatie voor geïnteresseerde inwoners en professionals op het gebied van de ontwikkeling van steden. Momenteel is Shyam als hoofdontwerper betrokken bij complexe multidisciplinaire projecten in zowel Europa als India, van woningbouw, gemengde gebieden tot campussen, nieuwe steden en grote masterplannen, in stedelijke en landelijke gebieden. Shyam werkt vanuit zijn vestigingsplaats in Nederland maar pendelt regelmatig naar India.

Aart Oxenaar (1958) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Met  steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek deed hij onderzoek naar het werk van P.J.H. Cuypers. Hij werkte als onderzoeker en tentoonstellingsmaker voor het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam (NAi) en was oprichtend coördinator van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg (CAST). Van 1998 tot 2014 was Oxenaar directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Sinds 2015 is hij directeur van Monumenten en Archeologie bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast was hij actief als adviseur op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening als lid van het Kwaliteitsteam IJburg, voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam en voorzitter van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Haarlem. Als architectuurhistoricus publiceerde hij over de 19e en 20ste eeuw. Ook heeft hij verschillende publicaties over de hedendaagse Nederlandse architectuur op zijn naam staan. In 2009 promoveerde Oxenaar aan de Universiteit van Amsterdam op een studie over de architect Pierre Cuypers, de ontwerper van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, “P.J.H. Cuypers en het gotisch rationalisme” (NAi Publishers, Rotterdam).

Bernard Hulsman (1958) is redacteur van NRC Handelsblad en schrijft sinds 1985 over architectuur en popmuziek. Hulsman schreef onder meer De krul en andere modes in de architectuur (2007), Hollandse Hemels: Koepels in Nederland (2011),  Double Dutch: Nederlandse architectuur na 1985 (2013) en Het Rijtjeshuis, Geschiedenis van een oerhollands fenomeen (2013).  Hij werkt nu aan Apenrotsen, een boek over nauwe verwanten in de architectuur.

De Awards
Environmental (Rehabilitation/Conservation) Category
Project dat zich aanpast aan een omgeving of instandhouding van bestaande milieu. Bijvoorbeeld Ex-mijnbouw land, vervuilde rivier, land opvulling, land dat ernstig is aangetast door industrieel gebruik, moerassen vernietigd door ontbossing of dergelijke beschadigd land.

Heritage (Restoration/Conservation) Category
Herstel of behoud van de oude gebouwen, die zijn aangewezen door de bevoegde autoriteiten voor instandhouding van het erfgoed.

Hotel Category
Hotel of service appartementen, die strikt worden geëxploiteerd als hotel, enz.

Industrial Category
Voor industriële gebouwen, industriële parken, technologieparken, magazijn, fabriek, werkplaats, enz.

Master Plan Category
Voor een ontwikkelingsplan dat is goedgekeurd door de autoriteit bijvoorbeeld township ontwikkeling en de ontwikkeling van een woonwijk.

Office Category
Voor kantoorgebouwen en office parken.

Public Infrastructures/Amenities Category
Project uitsluitend gefinancierd en ontwikkeld door openbare financiering van bijvoorbeeld overheidsgebouwen, ziekenhuizen, wegen, bruggen, luchthavens, stadions enz.

Residential (High Rise) Category
Appartementen, flats (6 verdiepingen en hoger)

Residential (Low Rise) Category
Woonwijken en woningcomplexen (5 verdiepingen en hieronder)

Resort Category
Strand resorts, heuvel resorts, themapark, jachthavens enz.

Retail Category
Winkelstrips, hypermarkt enz.

Rural (Homestead Development) Category
Countryhomes, boerderij ontwikkelingen enz.

Specialised Project (Purpose Built) Category
Voor een specifiek doel gebouwd gebouw (b.v. internationale school)

Sustainable Development Category
Gebouw met energiebesparend voordeel (b.v. meer natuurlijke verlichting, regenwater hergebruiken etc.)

Beoordelen van Criteria
De criteria voor het beoordelen van de projecten omvatten het volgende:
Algemene beschrijving van het project
Architectuuren design
Ontwikkeling en bouw
Financiën en marketing
Gevolgen voor het milieu
Maatschappelijke voordelen

Wie kan zich inschrijven voor de Awards?
Een persoon, eigenaar, ontwikkelaar, professional, bedrijf of groep uit de particuliere en openbare sector die uitvoerende verantwoordelijkheid voor het onroerend goed project heeft gehad (of nog heeft).

Proces van inschrijven
Inschrijvingen zijn voor 2016 gesloten

Contactgegevens

FIABCI NEDERLAND
Secretariaat Prix d’Excellence
Haringvlietstraat 26
1078 KD AMSTERDAM
Telefoon: 020 6702641
Email: prix@fiabcinederland.nl
Contactpersoon: Mandy Roemer

Advertenties