Prix d’Excellence Awards 2016

FIABCI Nederland reikt Prix d’Excellence Awards uit tijdens gala in Aalsmeer

FIABCI Nederland, de internationale vastgoedfederatie, , heeft op 30 september in Aalsmeer de Prix d‘Excellence Awards 2016 uitgereikt.  Deze prijs is internationaal vermaard en ze wordt reeds 25 jaar op de FIABCI wereldcongressen uitgereikt: “The Oscars of Real Estate”.  Voor de foto’s van FIABCI Nederland 2016 Prix d’Excellence Awards ga naar onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/fiabci.nederland/photos/?tab=album&album_id=1229510240432390

Kenmerkend voor de prijzen, die internationaal uitgereikt worden in 14 categorieën, is dat er naast een oordeel over architectuur, ook beoordeeld wordt op de impact op en de voordelen voor de omgeving en de mate waarin het project zich over minimaal 2 jaar sinds de ingebruikname (ook financieel) succesvol heeft bewezen.

Onder voorzitterschap van Sjoerd Soeters (Soeters Van Eldonk architecten) heeft de jury die verder bestaat uit Adjiedj Bakas (Trendwatcher), Shyam Khandekar ( stedebouwkundige), Aart Oxenaar (voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam) en Bernard Hulsman (redacteur NRC Handelsblad) de ingezonden projecten bezocht en beoordeeld ).

Inzendingen en winnaars
Juryvoorzitter Sjoerd Soeters: “Een jury heeft het traditioneel moeilijk. Dit maal echter niet door het grote aantal maar juist door het beperkte aantal inzendingen over de achter ons liggende periode die een forse krimp heeft laten zien van het aantal noemenswaardige architectonische, stedebouwkundige, landschappelijke werken.
Dit noodzaakte de jury de inzendingen niet gewoon in hun eigen categorie te beoordelen, maar ze juist met elkaar, over de categorieën heen met elkaar te vergelijken en ze daarmee te waarderen in relatie tot elkaar, ook en vooral in verband met de vervolgronde in een internationale competitie, voor de internationale FIABCI Prix d’Excellence 2017.

Inzendingen (quote juryrapport)
–           Paleisbrug, Den Bosch (“Kosten noch moeiten zijn hier gespaard om de verbinding tussen stadscentrum en Paleiskwartier aan de zuidkant gestalte te geven: een mooi project.”)
–           Cereolfabriek, Utrecht (“Deze concentratie van totaal verschillendsoortige activiteiten is voorbeeldig voor het hergebruik van industriële monumenten”)
–           Circulaire Broedplaats De Ceuvel, Amsterdam
“een voorbeeld van hoe kan worden omgegaan met een gebied dat is  “achtergelaten” na vervuilende industriële activiteiten”. “Alleen door participatie van velen is dit project een succes geworden”;
–           W-hotel, Amsterdam “spectaculair hergebruik gerealiseerd”, “de monumentale hal op de bel-etage is tot restaurant met allure omgetoverd”, zwembad met zicht op de skyline van Amsterdam!”

Naast deze 4 waren er nog 2 inzendingen.

Na rijp beraad heeft de jury besloten aan twee projecten de FIABCI Nederland Prix d’Excellence 2016 toe te kennen, en deze twee voor te dragen voor de internationale competitie op het FIABCI Wereldcongres 2017 in Andorra. Deze twee projecten zijn:

De Hallen, Amsterdam 
Parkeergarage Kustwerk, Katwijk

De jury over de winnende projecten:

De Parkeergarage Kustwerk Katwijk is een zeldzaam voorbeeld van hoe men ondanks de verschillende agenda’s en doelstellingen van verschillende bestuurslagen (gemeente, hoogheemraadschap, rijkswaterstaat) door alert en geconcentreerd te opereren erin kan slagen om de diverse doelstellingen zodanig in elkaars verlengde te krijgen dat elk ervan optimaal wordt gediend en er tegelijkertijd een enorme plus uitkomt: een hypermondern geoutilleerde parkeergarage voor meer dan 600 plaatsen die de versterking van het duin voor de kustbescherming dient, de piek van het zomerbezoek opvangt, en ’s winters ervoor zorgt dat het centrum gevrijwaard wordt van teveel blik, met een landschap dat golvend de ingangen bevat en dichterbij strand en zee als een prettig gesitueerd wandelpad zowel contact houdt met de boulevard als met het zicht op zee.

De Hallen Amsterdam
In de Kinkerbuurt is een voormalige tramremise, een rijksmonument, omgetoverd tot nieuwe hotspot. Met het industrieel erfgoed van de remise als uitgangspunt werd een plan gemaakt voor een zeer diverse programmering bestaande uit: een passage, waaraan hotel, foodhallen, ambachtenhal, leescafé, garage, bioscoop, bibliotheek en fietsenstalling, winkels, tv studio, etc. Het idee voor dit project heeft een lange en traumatische voorgeschiedenis. Het is dankzij brede participatie en doordacht opereren, in de eerste plaats denkend vanuit
de eigenschappen en de mogelijkheden van het gebouw, dat het project gerealiseerd kon worden, met als gevolg een enorme boost voor de gentrification van de directe omgeving.

Meer informatie over FIABCI:
FIABCI, de internationale vastgoedfederatie, is opgericht in 1948 in Parijs, en is in de loop der jaren uitgegroeid tot het enige wereldwijde vastgoedplatform dat  alle disciplines omvat op het gebied van onroerende zaken en alle soorten vastgoed, met leden in 65 landen, inclusief 100 professionele verenigingen, 65 opleidingsinstituten en enkele duizenden individuele leden. FIABCI heeft daarnaast als enige vastgoedorganisatie een NGO consulterende status bij de Verenigde Naties in de United Nations Economic and Social Council.

Nederlandse inzendingen die op de FIABCI Wereldcongressen internationaal een prijs wonnen:De Resident, Den Haag, 2003
Sugar City, Halfweg, 2012, St. Petersburg
Inverdan Zaandam, 2013, Taichung Taiwan
Boulevard Scheveningen, Luxemburg 2014
Metaforum Eindhoven, Luxemburg 2014

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s