Juryrapport FIABCI National Prix d’Excellence Awards The Netherlands 2013

FIABCI Prix d’Excellence Awards voor 12 projecten

Amsterdam, oktober 2013
FIABCI Nederland heeft in het Filmmuseum EYE te Amsterdam de FIABCI National Prix d’Excellence Awards The Netherlands 2013  uitgereikt aan 12 toonaangevende vastgoedprojecten. Daarmee kunnen deze projecten meedoen aan de  gelijknamige internationale competitie in mei 2014 in Luxemburg.

De prijswinnende Nederlandse projecten, ieder in een specifieke categorie, zijn:

Het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Filmmuseum EYE in Amsterdam, de Westerlaantoren en de “Karel Doorman” in Rotterdam, de Scheveningse Boulevard en New Babylon in Den Haag, Het Arresthuis in Roermond, Landgoed Kogelhof op Noord-Beveland, Metaforum en ASML in Eindhoven en SIGMAX in Enschede.

FIABCI is een wereldwijde vastgoedvereniging die zijn oorsprong vindt in Parijs in 1948. FIABCI is een afkorting van Confederation Internationale des Administrateurs de Biens Immobiliers. Wereldwijd vertegenwoordigt FIABCI vastgoedprofessionals in de regio’s Afrika, Amerika, Asia Pacific en Europa.

Eén van de activiteiten van FIABCI betreft sinds 1992 de jaarlijkse organisatie van de FIABCI Prix d’Excellence. De inzendingen worden beoordeeld door 32 internationale juryleden en een “Oversight Panel’. Het doel van de ‘Prix’ is ‘to recognize the best real estate developments’. Men omschrijft deze prijs ook wel als ‘the Oscar of Real Estate’. Prijswinnaars krijgen het exclusieve recht om het Prix d’Excellence logo te gebruiken in hun externe communicatie. De Awards worden jaarlijks uitgereikt tijdens een ‘Award Presentation Ceremony & Gala Dinner’ gedurende het jaarlijkse wereldcongres van FIABCI. De laatste drie jaren vond het World Congress plaats in Cyprus, St. Petersburg en Taiwan. In 2014 zal het congres plaatsvinden in Luxemburg. Het secretariaat van de ‘Prix’ is gevestigd in Kuala Lumpur, Maleisië. De internationale Media Partner van de ‘Prix’ is The Wall Street Journal.

FIABCI Nederland organiseert sinds 2011 haar eigen Prix d’Excellence. Sindsdien behaalden twee Nederlandse projecten een internationale “Prix”: SugarCity te Halfweg (2012) en Inverdan te Zaanstad (2013).

De Jury bestaat uit :

•    Paul Groenendijk: architectuurcritcus / publicist
•    Hans Klompenhouwer:  architect / eigenaar van Room 4 Architecture te Rijswijk
•    Andries Broersma:  constructeur / eigenaar van ingenieursbureau Broersma te Den Haag
•    Frans van Hoeken: Partner / dagelijks bestuur DTZ Zadelhoff te Amsterdam

Er zijn dit jaar geen Awards in de categorieën: Retail, Resort en Rural (Homestead Development) toegekend door de jury.

Bij de toekenning van de National Awards heeft de jury zich per project een oordeel geveld over de internationale criteria:

•    Architecture and Design
•    Implementation
•    Development and Construction
•    Financial and Marketing
•    Result and Environment Impact
•    Community Benefits

De National Award Winning Projects kunnen deelnemen aan de International Prix d’Excellence Awards 2014, waarvan de winnende projecten bekend gemaakt worden tijdens het World Congress te Luxemburg.

Eerdere internationale prijswinnende projecten:

In 2003 won het project De Resident te Den Haag van MAB Development de Gold Award in de Specialised Category.

In 2012 won het Nederlandse project SugarCity van ontwikkelaar Cobraspen Real Estate Development te Halfweg de Silver Award in de Category Environmental (Rehabilitation / Conservation). Deze prijs werd uitgereikt in St. Petersburg.

In 2013 won het Nederlandse project Inverdan van de gemeente Zaanstad de Silver Award in de Masterplan Category te Taichung in Taiwan.

De FIABCI National Prix d’Excellence Awards The Netherland 2013 zijn: 

Office & Residential High Rise Category:
Westerlaantoren, Rotterdam

Opdrachtgever: Calandstraat cv: VOPAK, Brouwershoff Beheer, Maarsen Bouw
Architect: Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam
Oorspronkelijk ontwerp: Verhave Luyt De Iongh (1954-1964)
Het voormalige hoofdkantoor van scheepvaartbedrijf Van Ommeren staat op een prachtige locatie in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, grenzend aan het Park van Zocher. Door alle kantoorfuncties in een nieuwe laagbouw te concentreren kon de hoogbouw worden herbestemd. Deze robuuste toren werd verhoogd met 5 extra verdiepingen in een lichte staalconstructie en kreeg deels een nieuwe bestemming als woongebouw. In de nieuwe gevel zijn de kantoren en woningen in dezelfde materialen uitgevoerd, maar toch duidelijk herkenbaar. De royale verdiepingshoogte en de spectaculaire dubbelhoge balkons geven de woningen een extra kwaliteit.

Public Infrastructure / Amenities & Heritage (Restoration / Conservation) Category
Rijksmuseum, Amsterdam

Opdrachtgever: Rijksmuseum Amsterdam, Ministerie van OCW, Rijksgebouwendienst
Architect: Cruz y Ortiz Amsterdam BV i.s.m. Van Hoogevest Architecten
Aannemer: J.P. van Eesteren
Oorspronkelijk ontwerp: P.J.H. Cuypers (1875-1885)
De opening van het gerestaureerde Rijksmuseum op 13 april was een nationale gebeurtenis. Na 12 jaar geploeter is het enthousiasme groot, zowel bij de kunst- en architectuurwereld als bij het grote publiek. Het project is een geslaagde combinatie van restauratie en vernieuwing. Door sloop van alle latere toevoegingen, heropening van de binnenplaatsen en restauratie van de muur- en wandschilderingen is het oorspronkelijke gesamtkunstwerk van Pierre Cuypers in ere hersteld. Het interieur staat volledig in dienst van de topstukken van de collectie.
Dit project werd eerder genomineerd voor de Gulden Feniks 2013 prijs in de categorie Renovatie.

Hotel Category:
Het Arresthuis, Roermond

Opdrachtgever: Van der Valk
Architect: Engelman Architecten te Roermond
Oorspronkelijk ontwerp: A.C. Pierson (1861-1863)
Deze gevangenis uit 1863 is gerestaureerd tot themahotel onder het motto: van gedwongen naar vrijwillig verblijf. Drie cellen zijn met kleine doorgangen met elkaar verbonden tot één hotelkamer: een comfort cachot. Celdeuren en tralies zijn gebleven. In de recreatieruimtes en directievertrekken zijn luxueuzere hotelsuites gerealiseerd. De voormalige luchtplaats heeft plaatsgemaakt voor een patio. Een prachtig voorbeeld van transformatie van een markant historisch complex met een ingenieuze oplossing voor het hergebruik van gevangeniscellen.
Dit project won eerder de BNA Gebouw van het Jaar 2012 prijs, regio Zuid en de Venuez Hospitality & Style Award in de categorie: Best Hotel Chain Design 2011.

Masterplan / Public Infrastructure & Environmental (Rehabilitation / Conservation) Category:
Boulevard, Scheveningen

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag, Hoogheemraadschap van Delfland, Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat
Architect: Manuel de Solà-Morales Rubio te Barcelona
Een typisch Nederlands project door de combinatie van een dijkverbetering met een nieuwe boulevard. De golvende boulevard van een kilometer lengte beschermt Scheveningen tegen hoog water en geeft de badplaats een nieuw gezicht met internationale uitstraling. Fietsers en skaters krijgen meer ruimte en het autoverkeer wordt beperkt. Dijkenbouwers hebben liever geen bebouwing van een dijk en de inrichting van de boulevard moest dan ook aan strenge voorwaarden voldoen. Alle constructies moeten bij bezwijken uit elkaar vallen in brokstukken die te licht zijn om de onderliggende dijk te beschadigen. Met bijzondere materialen als basalttegels en lavabasalt, eigenzinnig vormgegeven straatmeubilair en een bijzonder kleurgebruik gaan veiligheid en esthetica hier hand in hand. De Spaanse ontwerper De Solà-Morales overleed in 2012.

Public Infrastructures / Amenities & Specialised Project
Purpose Built Category:

Metaforum, Eindhoven (2010-2012)
Opdrachtgever: Dienst Huisvesting TU Eindhoven
Architect: Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam
Aannemer: Hurks Bouw Zuid
Oorspronkelijk ontwerp: Van Embden, Choisy (1964)
De W-hal van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven bevatte de werkplaats van de afdeling Werktuigbouwkunde. De hal is een staaltje high-tech-architectuur avant la lettre van Van Embden en Choisy, het latere architectenbureau OD 205. Een van de oudste gebouwen op het terrein is hier getransformeerd tot een modern nieuw hoofdgebouw met daarin de universiteitsbibliotheek, onderwijszalen, horeca, servicebalies, kantoren en studieplekken. De glasgevels werden omgevormd tot een energiezuinige vliesgevel. Boven de hal is een nieuw faculteitsgebouw voor Wiskunde en Informatica gebouwd. De ranke stalen kolommen gaan door de bestaande constructie heen. Een bijzondere trap met een panoramisch uitzicht over de hal leidt naar de nieuwbouw.
Dit project kreeg eerder een eervolle vermelding voor het BNA Gebouw van het jaar 2013, won de Gulden Feniks Prijs in de categorie Transformatie en verwierf de LEAF Award in de categorie Refurbishment.

Public Infrastructures / Amenities & Specialised Project
Purpose Built Category:

Renovatie en Uitbreiding Stedelijk Museum, Amsterdam (2004-2012)
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Architect: Benthem Crouwel Architecten BV te Amsterdam
Aannemer: Volker Wessels
Oorspronkelijk ontwerp: A.W. Weissman (1891-1895)
Net als bij het Rijksmuseum duurde de restauratie en uitbreiding van het Stedelijk Museum lang. Het oude gebouw werd gerestaureerd, de nieuwbouwvleugel uit de jaren vijftig gesloopt en vervangen door een bijzonder vormgegeven nieuw bouwdeel, oneerbiedig de badkuip genoemd. Daarmee is de entree van het museum naar het Museumplein verplaatst. Naast de klassieke kabinetten en zalen in het oude gebouw beschikt het museum nu over grote vrij indeelbare expositieruimtes. De nieuwbouwvleugel van glad helderwit kunststof en glas contrasteert sterk met het bestaande gebouw.

Public Infrastructures / Amenities & Specialised Project
Purpose Built Category:

EYE Filmmuseum, Amsterdam (2005-2012)
Opdrachtgever: ING Real Esate Development / EYE
Architect: DMAA: Delugan Meissl Associated Architects te Wenen
De tijd van architectonische iconen schijnt voorbij te zijn. Toch is het nieuwe Eye Filmmuseum aan de noordkant van het IJ zo’n icoon. Als een magneet trekt het gebouw nieuwsgierige mensen naar Amsterdam-Noord. Het sculpturale, witte gebouw lijkt op een groot origami vouwwerk met grote uitkragingen en rechte vlakken met scherpe vouwen. Het bevat vier filmzalen, een bibliotheek, studiecentrum, café-restaurant, museumwinkel en ruimtes voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten.

Environmental (Rehabilitation / Conservation) Category:
New Babylon, Den Haag (2007-2012)

Opdrachtgever: Babylon Den Haag ( Fortress en SNS Property Finance)
Architect: MVSA Meyer en Van Schooten Architecten te Amsterdam
Oorspronkelijk ontwerp: Lucas & Niemeijer (1974-1978)
Het bekende Haagse winkelcentrum New Babylon met kantoren, een hotel en een bioscoop is verdrievoudigd in oppervlakte: van 44.500 naar 143.000 vierkante meter. Het project is onderdeel van de grootschalige aanpak van het stationsgebied. De gedateerde jaren zeventig architectuur is ingekapseld in nieuwbouw met twee torens van 102 en 142 meter hoog met koop- en huurappartementen. Daardoor heeft het complex een geheel nieuwe en eigentijdse uitstraling gekregen. De toepassing van gezeefdrukt glas als borstwering is innovatief.
Dit project werd finalist EU Region CTBUH: Best Tall Building Award 2013 en werd genomineerd voor de Deutsches Architekturmuseum International Highrise Award 2012.

Residential (High Rise) Category:
Karel Doorman, Rotterdam (2006-2012)

Opdrachtgever: De Wilgen Vastgoed / DW Nieuwbouw BV
Architect: Ibelings Van Tilburg Architecten te Rotterdam
Aannemer: Van Wijnen Dordrecht
Oorspronkelijk ontwerp: Van den Broek en Bakema (1948-1951)
Het warenhuis Ter Meulen is een van de paradepaardjes van de Rotterdamse wederopbouw. Een detonerende uitbreiding uit de jaren zeventig is gesloopt waardoor het gebouw weer in volle glorie is hersteld. Het dak kwam nu vrij als parkeerruimte. Op het gebouw zijn 114 appartementen gebouwd. Dit werd mogelijk door twee nieuwe betonnen stabiliteitskernen en een lichte constructie. De lichtheid werd verkregen door gebruik van staal en hout en is uitgangspunt geweest voor de architectuur. De gezeefdrukte glazen gevel benadrukt die lichtheid nog eens.
Dit project won de publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar 2013.

Sustainable Development & Residential (Low Rise) Category:
Landgoed Kogelhof, Kamperland, Noord-Beveland (2009-2013)

Opdrachtgever: Particulier
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter te Amsterdam
Nieuwe landgoederen geven associaties met protserige retro-architectuur. Op het landgoed Kogelhof op Noord-Beveland staat een modern landhuis, deels ondergronds en deels zwevend boven een vijver. Met eenvoudige geometrische principes is een spectaculair resultaat bereikt. De volledig glazen gevel biedt aan alle kanten vrij uitzicht over de omgeving. De moderne uitstraling contrasteert met de natuurlijke omgeving. Toestemming om hier een huis te bouwen werd verkregen op voorwaarde dat er ook iets aan de natuur wordt teruggegeven. Op het terrein zijn daartoe 71.000 bomen geplant waardoor de villa in de toekomst zal zijn opgenomen door de bossen. Het huis is volledig energieneutraal.
Dit project is genomineerd voor de ARC13 prijs.

Industrial & Specialised Project (Purpose Built) Category
Cleanroom ASML, Eindhoven

Opdrachtgever: Veldvast, Veldhoven
Architect: Van Aken Architecten te Eindhoven
Van Aken Architecten realiseerde diverse gebouwen voor ASML, wat staat voor Advanced Semiconductor Materials Lithography, ’s werelds grootste leverancier van fotolithografische machines voor microchips en processoren. Dit compacte gebouw is een combinatie van kantoren en 10.000 m2 clean rooms. Door de kantoren boven de clean rooms te positioneren is maximaal contact tussen onderzoek en uitvoering mogelijk op een minimaal grondvlak. De vakwerkspanten voor de grote overspanningen van de clean room zijn opgenomen in een tussenlaag met technische ruimtes. Zowel de kantoren als de clean rooms zijn flexibel. Zo is de hele clean room in te richten tot laboratorium. De cleane technische architectuur past uitstekend bij de opgave. Meest opvallende onderdeel in de compositie is een fors gedimensioneerde schoorsteen met drie schoorsteenbuizen.
Dit project won eerder de Nationale Staalprijs 2012, de IPMA award nationaal en was runner up bij de internationale IPMA award.

Sustainable Development & Office Category:
Sigmax Office Building, Enschede (2010-2012)
Opdrachtgever: Sigmax
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter te Amsterdam
In het nieuwe hoofdkantoor van ICT bedrijf Sigmax zijn het cellenkantoor en het open werklandschap afgewisseld om zo een synergie te beogen tussen de diverse divisies. In het hart van het gebouw ligt een atrium, dat zorgt voor contact tussen de verdiepingen en de ‘toevallige’ ontmoeting tussen de medewerkers stimuleert. De slanke, zwevende kantoorvloeren lopen als het ware door naar buiten en worden slechts gescheiden door de glazen pui. Iedere gevelzijde heeft een eigen klimaatconcept en de gehele klimaatbeheersing vindt direct plaats via de gevel. De mate van uitkraging van de verdiepingsvloeren verschilt per gebouwzijde; zo zijn deze aan de zuidzijde ruim een meter breed om als zonneluifels te functioneren. Aan de onderzijde zijn ze bekleed met roestvrijstalen panelen, waardoor indirect licht van buitenaf diep het gebouw wordt ingebracht.
Dit project werd eerder genomineerd voor de BNA Gebouw van het jaar 2013 prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s